Clicky

Vijf bekende beeldende kunstenaars uit Nederland - Staalkaart.nl

Vijf bekende beeldende kunstenaars uit Nederland

Beeldende kunst is een vorm van kunst die visueel van aard is. Het is een kunst met een brede dekking. Het wordt ook vaak gebruikt door verschillende beeldend kunstenaars die we kennen of hebben gezien. Het kost veel tijd, concentratie, talent en vaardigheden om één meesterwerk te produceren dat uniek is en de persoonlijkheid van de kunstenaar aangeeft. Er zijn al beroemde beeldend kunstenaars over de hele wereld. Ze waren zelfs te zien op bekende media zoals online tijdschriften, online kranten, websiteblogs die gebruikmaken van Web traffic Geeks of ultimateWebTraffic, en posts van abonnees op drTikTok.org op sociale media.

Beeldende kunst is een kunstvorm waarbij het beeldende altijd voorop staat. Tot deze kunstvorm behoren dan ook een heel aantal disciplines. Zo rekenen we de beeldhouwkunst, schilderkunst, textiele kunst, grafiek, fotografie en film bijvoorbeeld tot deze kunstvorm. We kunnen dus wel stellen dat de beeldende kunst een belangrijke positie inneemt binnen Nederland. Dit is eigenlijk al sinds jaar en dag het geval. Maar welke bekende beeldende kunstenaars heeft ons land eigenlijk allemaal voorgebracht? Dit zijn er heel wat. In deze tekst beperken wij ons tot vijf van hen.

1. Rineke Dijkstra

Daphne
Rineke Dijkstra, foto door Daphne Horn

Rineke Dijkstra behoort wat ons betreft zeker tot de beste beeldende kunstenaars van Nederland. Zij is fotografe en verwierf internationale bekendheid met haar fotoserie Strandportretten. Deze heb jij vast en zeker weleens gezien. Niet? Dan kun jij deze vast en zeker wel vinden op het internet. Er zijn namelijk genoeg sites die pronken met het werk van Dijkstra om zo meer websitebezoekers te trekken.

2. Erwin Olaf

Erwin Olaf, wederom een fotograaf, hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Eén van de bekendste series van Olaf is Squares, waarin hij scènes van naakte bejaarden, mannen met erecties, kleine mensen en extreem dikke, naakte vrouwen portretteerde. Het werk van Olaf is regelmatig te zien in bekende musea, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam.

umbrella

3. Joep van Lieshout

Van Lieshout is, in tegenstelling tot Dijkstra en Olaf, een Nederlandse beeldhouwer en ontwerper. Hij voert sinds het jaar 1995 zijn werk uit onder de naam Atelier Van Lieshout. Van Lieshout won in zijn loopbaan diverse prijzen. De laatste prijs die hij won was de Harrie Tillieprijs in 2015. Het werk van Van Lieshout is grotendeels te zien op zijn website. Deze site is bijzonder populair, waardoor er ook de nodige websitebezoekers komen. Hiervoor hoefde hij geen websiteverkeer te kopen. Het zijn namelijk allemaal echte bezoekers met interesse in zijn werk.

4. Jan Dibbets

De vierde beeldende kunstenaar in dit overzicht is Jan Dibbets. Hij werkt bijzonder veel met fotografie. In vrijwel al zijn werken spelen ruimte en waarneming een belangrijke rol, net als tijd en licht. Er is veel werk van Dibbets te zien in openbare collecties. Zo staat er onder andere werk van hem in het Kröller-Müller museum in Otterlo en het Museum of Modern Art in New York.

5. Aernout Mik

Dit overzicht wordt afgesloten met Aernout Mik. Deze beeldende kunstenaar verwierf voornamelijk bekendheid met zijn installaties en films. Hij is niet alleen in Nederland bekend, maar verwierf ook in het buitenland bekendheid. Hij heeft onder meer exposities gehad in New York, Parijs en Wolfsburg.