Clicky

Social media en kunst: problemen met auteursrecht - Staalkaart.nl

Social media en kunst: problemen met auteursrecht

Wanneer jij jouw brood verdient als kunstenaar, wil je natuurlijk zoveel mogelijk werk verkopen. De komst van het internet is voor sommige kunstenaars daarom ook geen goede ontwikkeling geweest. Het werk van kunstenaars circuleert namelijk overal over het internet. Zo zijn er bijvoorbeeld sites die kunstwerken van bekende kunstenaars tonen. Op deze manier proberen zij meer websitebezoekers te trekken. Wettelijk gezien mag dit natuurlijk niet, aangezien het auteursrecht bij de kunstenaar ligt. De komst van social media is hier helemaal niet bevorderlijk voor. In deze tekst behandelen we de problemen rond auteursrecht voor wat betreft social media en kunst.social media

Kunstwerken promoten via Facebook

Zit jij op Facebook? Dan zie je vast en zeker met enige regelmaat kunstwerken voorbijkomen in jouw tijdlijn. Op zich logisch, zeker wanneer jij een kunstgalerie volgt. Een kunstgalerie gebruikt vaak promotiemateriaal om een kunstenaar uit te lichten of aan te kondigen. In dat geval ontstaan er natuurlijk geen problemen rond het auteursrecht. Waarom niet? Omdat een kunstgalerie toestemming krijgt om beeldmateriaal van de werken van een kunstenaar te gebruiken.

Zelf kunst op Facebook plaatsen

Ben jij zelf een kunstenaar? Dan is Facebook natuurlijk een ideaal medium om jouw kunstwerken onder de aandacht te brengen. Het is echter niet de bedoeling dat jij kunst van anderen op Facebook gaat plaatsen. Dit kun je natuurlijk wel doen, maar dan ben je helemaal verkeerd bezig. Het werk van kunstenaars is auteursrechtelijk beschermd. Jij kunt het weliswaar gebruiken, maar dit mag niet. Beperk het gebruik van Facebook daarom ook alleen voor promotie van eigen werk of kunst waar geen rechten op rusten.

website

Websites verzamelen kunstwerken

Er zijn tegenwoordig heel wat websites die gerelateerd zijn aan kunst. Sommige van deze websites richten zich enkel en alleen op het verzamelen van kunstwerken van bekende kunstenaars. Bouw jij ook een website om kunstwerken te verzamelen? Dan moet je wel oppassen voor het auteursrecht. Jij mag wettelijk gezien namelijk geen auteursrechtelijk beschermde werken gebruiken. Toch zijn er genoeg mensen die dit wel doen. Al is het alleen maar om meer websitebezoekers te trekken. Vaak gebeurt dit in combinatie met websiteverkeer kopen. Dit moet jij echter niet proberen, want hierdoor kun je een torenhoge boete krijgen. Wanneer je echt een site over kunst wilt beginnen, gebruik je enkel en alleen kunstwerken zonder auteursrechten.